Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

8 Ιουνίου 2065 μ.Χ.: Το δημοψήφισμα για την αντικατάσταση του ελληνικού εθνικού ύμνου

Ύστερα από 200 χρόνια επιτυχημένης πορείας του εθνικού μας ύμνου (που για να θυμίσουμε πρόκειται για τμήμα του ποίηματος ''Ύμνος εις την Ελευθερία'', το οποίο έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823 και υιοθετήθηκε ως εθνικός ύμνος το 1865 από την Ελλάδα και το 1966 από την Κύπρο) αποφασίστηκε η αντικατάστασή του. Η απόφαση ψηφήστηκε πανυγηρικά με απόλυτη πλειοψηφία από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου και αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επιλογή του νέου μας εθνικού ύμνου. Τα 15 υποψήφια τραγούδια επελέγησαν ύστερα από τις επιλογές τόσο Ελλήνων όσο και Κύπριων πολιτών, δόθηκε ένα διάστημα ενός μήνα διορία όπου οι πολίτες έστελναν με μήνυμα τις επιλογές τους. Ύστερα από το πέρας των 30 ημερών τα 15 πιο δημοφιλή τραγούδια, υποψήφια για το νέο μας εθνικό ύμνο ήταν τα παρακάτω:
  1. Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
  2. Αθήνα μάνα μου
  3. Γεια σου χαρά σου Βενετιά
  4. Για Θεσσαλονίκη Αθήνα
  5. Ελλάδα μου
  6. Η Κύπρος είναι Ελληνική
  7. Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ
  8. Με λένε Γιώργο
  9. Πάσχα των Ελλήνων
  10. Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
  11. Το φεγγάρι κάνει βόλτα
  12. Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια
  13. Το βαπόρι απ' την Περσία
  14. Τα Κύθηρα πότε δεν θα τα βρούμε
  15. Στου Θωμά το μαγαζί
Το δημοψήφισμα ορίστηκε στις 8 Ιουνίου 2065, όπου πλήθος Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών ψήφισαν το τραγούδι της επιλογής τους. Να θυμήσουμε ότι πρόκειται για το 8ο δημοψήφισμα στην ιστορία της Ελλάδας με το τελευταίο να διεξάγεται το 1974 μετά την πτώση της δικτατορίας όπου η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος.


1 σχόλιο:

  1. εγώ ψηφίζω αυτό που το ξέχασες, αν και στο μέλλον μπορεί να αναθεωρήσω https://www.youtube.com/watch?v=E4vpiVFRDkY&feature=kp

    ΑπάντησηΔιαγραφή