Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

10 Αυγούστου 2020 μ.Χ.: Το Ντιρλαντά εκλέγεται πανηγυρικά ως ο νέος ύμνος των μεθυσμένων.

Ύστερα από διαβουλεύσεις και ζυμώσεις 9 μηνών το Ντίρλαντα εκλέχτηκε ως ο νέος ύμνος των μεσθυσμένων. Οι συγκεκριμένες συζητήσεις τελέστηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα καθώς σε αυτές συμμετείχαν διάφοροι σύλλογοι/αδελφότητες αλκοολικών μεταξύ των οποίων και οι ΑΑ (Αλκοολικοί Ανώνυμοι) - είναι γνωστή η εμμονή στην ανωνυμία των ΑΑ κόντρα στην τάση των καιρών της εύκολης δημοσιότητας.  

Η δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε, η οποία επίτασε το κάθε μέλος να ΜΗΝ βρίσκεται σε κατάσταση μέθης πριν την ψηφοφορία, σε συνδιασμό με λίγα παραπάνω ξενύχτια - μεθύσια που παραγματοποιήθηκαν είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ανακύρηξη του επικρατέστερου τραγιυδιού. Τα 5 υποψήφια τραγούδια, για τα οποία κλήθηκαν να ψηφήσουν ήταν τα εξής:

1) Ντιρλαντά - Νίκος Ξυλούρης,
2) Πίνω και Μεθώ - Μπάμπης Τσέρτος,
3) Είχα κάποτε μια αγάπη - Παντελής Παντελίδης,
4) Τα παιδιά της γειτονιάς σου με πειράζουνε - Ελένη Τσαλιγοπούλου
5) Ντιρλαντά - Ζουζούνια



Το Ντίρλαντα στην εκτέλεση του Νίκου Ξυλούρη επικράτησε με διαφορά. Να θυμήσουμε πως πρόκειται για παραδοσιακό τραγούδι που τραγουδούσαν στα σφουγγαράδικα. Ιδιαίτερα το τραγουδούσανστους δύτες, όταν ανέβαιναν από τις καταδύσεις, για να τους κρατήσουν ξύπνιους, και να σιγουρευτούν ότι δεν τους χτύπησε η νόσος των δυτών. Το 1969 ο Διονύσης Σαββόπουλος περιέλαβε το τραγούδι στο δίσκο του Το περιβόλι του τρελού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου